24 Haziran 2009 Çarşamba

Kayısının faydaları

Kayısı her derde deva bir meyve.Tok tutması nedeniyle de diyet yapanların tercih ettiği meyvelerden biri.
Kayısı, taze veya kurutulmuş olarak yenebilir.Koyu renkli taze kayısılar,içerdikleri Betakarotenden dolayı çok iyi antioksidandır.Kuru kayısı, potasyum bakımından daha zengindir.C vitamini,tazesinde 6 mgr.iken,kuruyunca 1 mgr.a düşüyor.Kalsiyum miktarıda,kurusunda artarak 73 mgr. oluyor.Tazesinin 100 gr.ında ise 15 mgr.kalsiyum.bulunuyor.
Kayısının yararları:
*Kayısı kanseri önleyici ve tansiyonu düşürücü özelliğe sahip.Bağırsakları iyi çalıştırdığından kilo verilmesini kolaylaştırıyor.
*Kayısı iyi bir betakaroten kaynağı olup,akciğer ve mide kanserlerinden koruyucu özelliğe sahiptir.
*Yorgunluğu alır.
*Beslenme problemi olan yaşlıların potasyum eksikliğine bağlı depresyon sorunlarının giderilmesinde de çok faydalıdır.
*Gırtlak iltihabına ve astıma iyi gelir.Astımda balgam söktürücü özelliğe sahiptir.
*Kabızlığa önlüyor.
*Gece körlüğünü önlüyor.
*Yaşlanmaya karşı vücudu korur.
*Beyinin düzenli çalışmasını sağlar.
*Strese iyi gelir.
*Ülserin iyileşmesinde rol oynar.
*Kan yapımını artırarak kansızlığa iyi gelir.
*Karaciğere iyi gelir.
*Kemiklerin daha düzgün ve sağlam olmasını sağlar.
*Kansere karşı korur.
*Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.
*Böbreklerde oluşan taşların azalmasında rol oynar.

Yorum Gönder