27 Aralık 2009 Pazar

Karanfil ve karanfilin faydaları

Karanfil
Dünyanın en eski baharatlarından biri olan karanfil,aroması ve baharatsı kokusuyla birçok yemekte kullanılır.Güçlü tedavi özelliği vardır.Özelllikle diş ağrılarını hafifletir.Eugenol içeren karanfil yağı,doğal ağrı kesici ve antibakteriyeldir.
Besin değerleri:mükemmel bir manganez kaynağı olan karanfil aynı zamanda iyi bir omega-3 yağ asidi,vitamin K,diyet lif,magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır.
Kışın yapraklarını dökmeyen karanfil ağacının pempe çiçekleri elle toplanır.Kuruduktan sonra kahverengi olur.Sert dış kabuğu olmasına karşın,çiçeğinden karanfil yağı elde edilir.Toz veya tane şeklinde baharat olarak kullanılır.Uyarıcı bir etkisi ve antiseptik,anti-bakteriyal,anti-virus,anti-fungal(mantara karşı) özellikleri vardır.Doğal bir anestetiktir.(karanfil yağı)
Sağlığa faydaları
Eugenol gibi aktif madde içeren karanfil
1-Çevre kirliliği zehirlenmelerine
2-Sindirim sistemi kanserlerine
3-Eklem iltihaplanmalarına karşı koruyucu etkisi vardır.
4-Diş ağrılarına iyi gelir.Eugenol özü,kanal tedavisinde,dolgularda ve diş eti hastalıklarında kullanılır.Antiseptik özelliği vardır.Mikropları öldürür.
5-Karanfil yağı,ağız gargaralarında kullanılır.
6-İltihaplanmaya karşı etkilidir
7-Ateş düşürür
8-Öksürük gidericidir,balgam söktürüdür.
9-Ağız kokularına karşı iyi gelir.
10-Sindirim sistemine iyi gelir.Mide gazlarını giderir.
11-Kusmaya karşı etkilidir.
12-İshale iyi gelir.
13-Karanfil emmek alkol arzusunu azaltır.
Karanfil çayı yapmak için:rendelenmiş taze zencefil,2 karanfil ve küçük bir parça tarçın çubuğunun üzerine kaynar su döküp demleyin.
Bunlar da ilginizi çekebilir.
Çilek ve çileğin faydaları
Bezelye ve bezelyenin faydaları
Yorum Gönder