30 Mart 2008 Pazar

ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI


Zeytinyağının faydaları
1- Yüksek tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.
Zeytinyağı ,yağ asitlerinin yanısıra protein,değerli vitaminlerve minareller de içeriyor.Zeytinyağının içinde bulunan Oleuropein adlı madde tansiyonu düşürüyor,kalp ritim bozukluklarını önlüyor ve damarları genişleterek olusan kas kasılmalarını çözüyor.
2-İltihabi hastalıkların oluşmasını önler

Oleuropein,vücutta su tarafından hidrolize edilerek ayrı iki degerli madddeye ayrışıyor.Bu maddelerden ilki Elendasit,antimikrobiyel bir etki gösteriyor.Yani virüslerin,bakterilerin,mantarların yaptığıiltihaplı hastalıkları önlüyor.İkincisi DPE,iltihaba neden olan emzimlerin yapımını azaltıyor.Bu enzimler,damar sertliğinin oluşmasındabüyük rol oynadıkları gibi,kanserin ortaya çıkmasında da zemin hazırlıyorlar.
3-İçerdikleri vitaminler,güçlü antioksidanlardır.
E VİTAMİNİ
Zeytinyağı bol miktarda E vitamini içerir..Bu vitamin hücre zarını stabilize ederek erken yaşlanmaya engel oluyor.Ayrıca serbest radikalleri nötralize ed
erek hücrelerimiz koruyor.Akyuvarlarımızın yıkımını önlüyor.Beyin,karaciğer,kan damarları R vitamininin koruması altındadır.
A VİTAMİNİ
Zeytinyağı A vitamini bakımından oldukça zengindir.Yağda erimiş olmadıkça bagırsaklarda emilmeyen bu vitamin,zeytinyağının içinde alınldığında vücut tarafından kolayca özümseniyor.A vitamini eksikliginde görme bozuklukları görülüyor.Derinin oluşumu ve sağlıklı kalması için,burun,ağız,yemek borusu,mide,bağırsaklarve vajina iç derisinin sağlığı için faydalıdır.Aynı zamanda kıkırdak dokusunun destekleyicisidir.Güzel bir cilt,sağlıklı saçlar ve kuvvetli tırnaklar için gereklidir.İçeriğindeki betakaroten sigaranın neden olduğu karaciğer,gırtlak kanserleri ve cilt kanserini önlemede rol oynuyor.
D VİTAMİNİ
D vitamini,kalsiyum ve fosforun emilimini sağlayarak,kemik oluşumunu,büyüme çağından sonra daonların devamlı güçlü klamasını sağlıyor.Raşitizmi önlüyor.menopoz döneminde de kemiklerin kırılmasını önlemek için almak gerekiyor.
4- Mineral deposudur
POTASYUM
Vücutta su dengesini sağlayan bu mineral zeytinyağında var.Sinirlerle kasların koordineli çalışması içingerekli olan sinyallerin iletilmesinde önemlidir.Suyun vücuttan atılmasını,asit-baz dengesinin kurulmasını sağlar.Azlığında tansiyon düşer,iştah azalırkaslar zayıflar,kalp atışları düzenleşir.
KALSİYUM
Zeytinyağı kalsiyum açısından oldukça zengin.Bu mineral,kemik ve diş yapımını sağlar.Kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar.Sinirlerle kasların uyum içinde çalışmasını sağlar.Bu kasların en önemlisi de kalp kasıdır.
Vücutta asit-allkali dengesini sağlar.Bu mineralin eksikliğindekemikler zayıflar,kırılganlıkları artar,kemik kas ağrıları başlar,saç ve tırnaklar zayıflar,derinin sağlığı bozulur.Enerji üretimi

Diğer linkler aşağıdadır bakınız
Çilek ve çileğin faydaları
Yeşil çayın faydaları

Hiç yorum yok: