30 Mart 2008 Pazar

Zeytinyağı çeşitleri


Zeytinyağı çeşitleri
Çok iyi kalite yağlarda asitlik derecesi 1 gr'ın altındadır.Rengi şeffaf sarı ve yeşile çalar.Asitlik derecesi ne kadar artarsa,yağın tadı o kadar acılaşır.
1-Naturel Zeytinyağı
a- Ekstra kalilte naturel sızma zeytinyağı
Hiçbir kimyasal madde ve su kullanmadan doğal yöntemlerle elde edilmiş en yüksek kaliltedeki yağdır.Genellikle tam olgunlaşmayan zeytinler bu tür yağ için tercih edilir ve herhangibir kimyasal işleme tabii tutulmazlar.Asit oranı 1in altındadır.Tadı zeytinimsi,rengi ise sarı yeşilimsidir.Salata ve yemeklere çiğden koyabilirsiniz.A,D,E vitaminleri ve kalsiyum,potasyum,magnezyum minarelleri açısından zengindir.
b-Naturel sızma zeytinyağı

Aynı şekilde elde edililp asit oranı 2'nin altındaki yağlardır.Genellikle taze yağlar yüksek derecede pişen veya kızartılan yemeklere konmamalı. Yağ olgunlaşınca,yani yaşını bitirince her türlü pişirmede rahatlıkla kullanabilirsiniz.
2-Rafine Zeytinyağı
Asit derecesi yüksek,kötü kokulu,acı zeytinyağının işlenmesinden elde edilir.Genellikleilk ve ikinci sıkımdan sonra kalan yağlardır.Bu şekilleriyle yenmeleri mümkün değildir.Bu yağlar rafine edilerek,içerdikleri kötü maddelerden ayrıştırılırlar. Bu işlem yapılırken fiziksel,kimyasal ve yüksek ısı yöntemleri uygulanır.Bu nedenle de makbul bir yağ değildir.Her çeşit pişirmede kullanılabilir.
3-Riviera Zeytinyağı
Rafine zeytinyağına yüzde 10-15 doğal zeytinyağı katılarak elde edilir.Rafine yağın tadı ve kokusu yoktur yani nötraldır.Asitlik derecesi 1 den az olmalı.Genellikle pişirilen yemeklerde ve kızartmalarda kullanılır.


Hiç yorum yok: