22 Mart 2011 Salı

Ananas ve Ananasın faydaları


Güney Amerika'ya özgü bir bitki olan Ananas,hem tropikal,hem de alttropikal ortamlarda yetiştirilir.Daha serin bölgelerde duvarların önünde,bol güneşli alanda veya serada yetiştirilir.
Ananas bitkisinin meyvesi ve sapı bromelain denen bir enzim içerir.Bu emzim proteolitiktir.(proteinleri parçalar).Meyvesi A ve C vitamin kaynağıdır.Manganez,B1 ve B6 vitaminleri ve lif bakımından da zengindir.
Ananasın sağlığa faydaları
Ananasın sapı ve meyvesinde bulunan bromelain,proteinleri parçalar,enflamatuar iyileştirici özellik taşır.Yaralanma ve ameliyat sonrası şişkinlikler için faydaladır.Besin takviyesi olarak alındığında,iltihapları azaltığı,kanın pıhtılaşmasını baskıladığı,bazı tümörlerin büyümesini azaltığı gözlenmiştir.
Antioksan ve bağışıklık sistemine destek:C vitamini suda eriyen bir antioksidan olarak,serbest radikallere karşı savaşarak normal hücrelerin zarar görmesini önler.Kulak enfeksiyonları,soğuk algınlığı ve gribin önlenmesine yardımcıdır.
Makule dejenerasyonuna karşı koruyucu bir etkisi vardır.
Ananasın ham meyvesi iştah açıcı bir etki uyandırır ve hazımsızlık için etkilidir.Olgun meyvesi ise mide asidini ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.

6 yorum:

Filiz dedi ki...

en sevdiğim meyvelerden biridir ananas,keşke ülkemizde de yetişse ve biraz daha ucuz olsa..

yemekbiraşk dedi ki...

güzel bir paylaşım olmuş kalemine sağlık canım
sevgiler..

Begonvilli Ev dedi ki...

Harika bir meyve. Nefis kokusu pastalara da çok yakışıyor. Tıpkı kavun gibi seçmesini bilmek lazım. Ağırca olanlar daha olgun ve tatlı oluyor. Sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

cok severim ananasi. ama bazende soymaya usenirim:)) iste o yuzden disi kurur, o durumda kesilince de ici sulu cikmaz ve cope gider(( daha once hic faydalarini arastirmamistim. simdi okuyunca; heba ettiklerime uzuldum. bundan sonra daha cok yiyip tuketecegim. paylasim icin tesekkurler...

Aycan dedi ki...

Bende çok sev,yorum ananası harika bir meyve.Paylaşımın için tşkler.


sevgiler;

ÇAY SAATİ dedi ki...

Sevgili Filiz,yemekbiraşk,Begonvilli Ev,our twins of N.Y,Aycan,Bloglar kapalı olduğu için yorumlarınıza gecikmeli olarak cavap yazıyorum.Güzel yorumlarınız için teşekkürler.Sevgiyle kalın.Aida