Yediklerinizden en fazla vitamini almak için
• Eğer içerdikleri B ve C vitaminlerinden faydalanmak istiyorsanız taze sebzeleri yıkayın fakat suda bırakmayın.
• Pişirmeden önce donmuş sebzeleri eritmeyin.

• Kolaycılığı bırakın ve salatalarınızı ne zaman yiyecekseniz o zaman yapın. Meyve ve sebzeler kesilip bırakıldığında vitaminlerini kaybeder.
• Taze meyveleri, sebzeleri doğrarken ya da keserken keskin bir bıçak kullanın. Sebze dokuları ezildiğinde A ve C vitaminleri eksilir.
• Eğer birkaç gün süresince taze meyve ve sebzelerinizi yemeyi planlamıyorsanız, dondurulmuş olanlardan almanız daha iyi olur. Dondurulmuş yeşil fasulyenin vitamin içeriği, buzdolabında bir hafta süresince saklayacağınız taze olanlardan daha fazladır.
• Dondurulmuş eti `0` derecede saklayın ya da satın almanın ardından kalite kaybı ve bakteriyel üremeyi önlemek için hemen ısıyı düşürün.

• Brokoli yaprakları çiçek tomurcukları ve saplarına oranla daha yüksek A vitamini içerir.
• Poşetlerinde haşlayabileceğiniz dondurulmuş gıdalar olağan çeşitlere oranla daha fazla vitamin sunarlar ve bütün dondurulmuş gıdalar konserve olanlardan daha çok tercih edilir.
• Paslanmaz çelik ve cam, pişirme esnasında besinleri korumak için en iyi kaplardır.
• En kısa pişirme zamanı ve en az miktarda su, besinlerin vitamin kaybını azaltır.
• Konserve sebzeleri durulayarak aşırı tuzu yok edin.
• Patatesleri kabuğuyla fırında pişirin ya da haşlayın.
• Çorba yapmak için sebzelerin pişirme suyunu ve et sularını, tatlı için de meyvelerin şuruplarını kullanın.
• Cam kaplardaki süt ışıktan uzakta tutulmadığı sürece riboflavin, A ve D vitamini kaybına uğrayabilir. Işığa maruz kalan ekmek de bu besinleri kaybeder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder