5 Eylül 2007 Çarşamba

mutfakta püf noktaları



  1. Balık Kokusu:Balik kizarttiktan sonra mutfaga sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardagi su ve 2 çorba kasigi sirkeyi kaynatiniz


  2. Limon Kabuklari: Suyunu siktiginiz limon kabuklarini atmayiniz.Çelik esyalarin, biçaklarin parlatilmasinda kullanabilirsinizDomates KabuklarıDomatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.


  3. Soğan Soyarken: Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.


  4. Mayonez hazırlama:Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın.Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.


  5. Kura bakliyat:Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.


  6. Soslar:Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.


  7. Kahve Nemliyse: Türk kahvesinin nem aldigini farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme seker koyunTuzluk TikaniyorsaTuzluklariniza biraz pirinç koyunuz


  8. Kolay Sogutma:Buzdolabiniz bozuldu, ya da artik bos yer yok. Temiz bir kovayi musluk suyu ile doldurun. Içine bir çorba kasigi sofra tuzu atin. Siseleri daldirin. Yeterince soguyacaklardir.


  9. Yemeginizin Tuzunu Fazla Kaçirinca:Tencereye birkaç parça çig patates atin. Fazla tuzu çekecektir.


  10. Sogan SoyarkenGözleriniz mi yasariyor?: Sogani, içi su dolu bir tasin içinde soyun.


  11. Patates soyarken:suyuna bir kasik sirke koyun. Hem rengi sapsari kalir, hemdaha lezzetli olur.


  12. Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkar?:Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batirilmis bir pamukla ovulur. Sonra da soguk suyla ovulur. Ardindan soguk suyla yikanir. Ceviz lekesi tamamen çikar.


  13. Bakir Kaplarin Parlatilmasi:Bir bezi sirke ile hafifce islatip, bakiri ovun. Kaplariniz piril piril olur.Sıktıgınız Limonları AtmayınDegersiz olarak gördügünüz limon kabuklarini günesli bir yere koyup kurutursaniz, iyi bir temizleme aracina sahip olursunuz. Bu kurumus kabuklarla, özellikle isli ve yagli mutfak esyalarinizi ovarken, sasirtici sonuçlar alirsiniz.Yagli Siseler Nasil Temizlenir?Önce deterjanla yikayin. Sonra durulanan sisenin içine sodali su koyarak sallamaya baslanir. Bes dakika kadar sallanan sise çalkalanip bu sefer içine kahva telvesi ilave edilir. Bir süre bu sekilde sallanan sise kisa bir zaman sonra yaglardan tamamen temizlenmis duruma gelecektir.


  14. Mutfakta Tıkalı Lovaboların Açılması:Lastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin. Kaynar sodali su, tikali delikten dökülürse, tikali yer hemen açilacaktir.


  15. Sogan Kokusu Ellerden Çikarilabilir?:Evvelden hasladiginiz patatesi mutfaktaki isiniz bitince elinize sürerek ovusturunuz. Bu isleme bes dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokulari alip götürecektir.


  16. Mutfaktaki Haserelerle Savas:Mutfakta özellikle dolaplarda dolasan hamam böcegi, karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.


  17. Kavanoz Kaplamalari:Ne kadar zordur sikismis kapaklari açmak. Oysa kapagi biraz ocak atesine tutarsaniz, kolayca açilir. Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapagini sokarak da ayni sonucu aliriz. Bir de kavanozun altindan kuvvetlice elimizle vurarak da sikisan kapaktan kurtulabiliriz.


  18. Ekmek:Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlaniriz, özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa biçagimizin ucunu biraz atese tutarsak daha kolay yapabiliriz.

Hiç yorum yok: